OFERTA PUESTO DE TRABAJO PARA NIVÓLOGO/A EN A LURTE
29-9-2015
¡ATENCIÓN!: A lurte oferta un puesto de trabajo de nivóloga/o para el invierno 2015/2016 para realizar el Boletín de Predicción Local para el Valle de Canfranc dos veces por semana bajo la supervisión de un Ingeniero.
Se realizará un contrato a jornada completa de 5 meses de duración y la sede de trabajo será A Lurte en Canfranc
Las personas interesadas deberán presentar su candidatura identificando su nombre completo y contacto, aportando su currículum y redactando una propuesta de no más de dos folios sobre cómo plantearía realizar su trabajo (objetivos, metodología de trabajo y acciones propuestas).
La selección de la persona se realizará con la colaboración del Ayuntamiento de Canfranc, que supervisa en contrato de prestación del servicio a Sargantana.
El plazo de recepción de propuestas finaliza el 17 de octubre
La dirección para su envío es info@alurte.es
Informació:ACNA
Clima i circulació oceànica: què passa a l'Artic?
28-9-2015
S'ha detectat un augment general de la temperatura dels oceans però també s'ha registrat una bossa d'aigua més freda a l'Atlàntic Nord, al sud de Groenlàndia i Islàndia. Els científics apunten que la fusió de l'Artic fa que l'aigua sigui més dolça i que per densitat no s'enfonsi, alterant així la circulació normal.

En el següent enllaç, trobareu un vídeo divulgatiu molt clarificador.
Informació:ACNA
Estadísticas y reflexiones
18-9-2015
Interesantes conclusiones que nos llegan del pais vecino, basadas en las estadisticas de accidentes de la pasada temporada
Informació:Alberto Andres Mantecon
Allau de roques a la Tour Ronde (Massís del Montblanc)
15-9-2015
El passat 27 d'agost es va produir un gran despreniment en dues fases a la cara NE de la Tour Ronde. Per sort, ningú va resultar mort o ferit. La caiguda de pedres va mobilitzar la neu sobre la que va caure. A l'enllaç de Planet Mountain podreu llegir més informació i veure imatges i el video del guia de Courmayeur Gianluca Marra, que també podeu trobar a Youtube.

Sembla ser que amb l'escalfament global es font el gel que durant molt temps ha cimentat i estabilitzat les fractures de la roca a l'alta muntanya. No només les glaceres retrocedeixen, sinó que també el "permafrost" (sòl gelat permanent) està desapareixent. En conseqüència aquest darrers anys i, sembla que en el futur seguirà la mateixa tendència, està incrementant la inestabilitat de molts vessants de cota alta, als Alps i a altres serralades.
Informació:Joan Manuel Vilaplana
Com serà l'hivern que s'acosta?
14-9-2015
MeteoVigo actualitza a la seva web la previsió de la tardor/hivern 2015-2016 a la Península Ibèrica. Un Niño molt fort al Pacífic podria modificar els patrons a escala global i fer que la circulació de borrasques per les nostres latituds sigui intensa.
El seu pronòstic és una tardor que començarà tranquil·la i una entrada de borrasques atlàntiques a partir del novembre-desembre que ens portarà a un hivern humit.
Informació:ACNA
Black Diamond hace un llamamiento para retirar material de seguridad
11-7-2015
Black Diamond hace un llamamiento para retirar las mochilas JetForce Avalanche Airbag de Black Diamond, Pieps y POC
Informació:Alberto Andres Mantecon
Vídeo de l'allau que ha afectat el camp base de l'Everest
27-4-2015
Uns alpinistes enregistren l'allau des del mateix camp base de l'Everest. Els alpinistes comenten que el terra està tremolant i, de sobte, apareix l'aerosol. Gran desastre al Nepal.
Informació:ACNA
Próximas Elecciones de la Junta Directiva
23-4-2015
Como ya se acaba la temporada de esquí, desde ACNA aprovechamos para agradecer a todos aquellos socios que nos han enviado noticias este invierno y que han participado en nuestro facebook.

Como cada año, en Noviembre se celebrará la Asamblea General para dar inicio a la temporada 2015/2016. En esta edición, se renovará la Junta Directiva.

Animamos a aquellos socios que quieran presentar candidatura, a que presenten un programa y una lista de nombres para los cuatro cargos de la Junta (presidente, vicepresidente, secretario y tesorero). La Junta actual se compromete a hacer un buen traspaso de los temas importantes. Si hay alguien interesado en presentarse pero aún no dispone de equipo, intentaremos canalizar esta información para que os asociéis.

La fecha límite para presentar las candidaturas es el 15 de Octubre y lo podéis hacer a través del correo electrónico de ACNA: acna@acna.cat.

 

Informació:ACNA
Allau lent però molt destructiu!
21-4-2015
Vídeo d'un allau de neu humida que baixa molt lentament i amb un poder destructiu enorme!
Ha estat grabat aquest abril a Penza Oblast, Rússia.
Cliqueu a +info.
Informació:ACNA
Anticipar-se a les allaus quan les condicions són primaverals
09-4-2015
Amb l'arribada de la primavera, Backcountry magazine publica un article on s'expliquen els factors més importants a tenir en compte per gestionar les sortides puntuals de neu humida: TEMPERATURA, INSOLACIÓ, POROSITAT I HUMITAT DE LA NEU, PENETRACIÓ DEL PEU I HORA.
Cliqueu a +info!
Informació:ACNA
Allaus desencadenades artificialment gravades a Andorra
31-3-2015
El passat 28 de febrer, dues allaus importants van ser desencadenades artificialment i gravades al Principat d'Andorra. Aquestes allaus van ser provocades seguint els Plans d'Intervenció de Desencadenament d'Allaus executats per artificiers de les estacions de Vallnord Ordino-Arcalís i Grandvalira.

Allau Vallnord Ordino-Arcalís. http://www.skipass.com/news/117567-avalanche-en-andorre.html

Allau Grandvalira. http://www.lindependant.fr/2015/03/03/l-impressionnante-video-d-une-avalanche-ce-week-end-en-andorre,1998544.php

Contextualització del mantell nival d'aquell dia: situació de neu ventada pel vent del nord-oest. Les allaus van ser de sortida lineal (placa) i de neu seca, creant un aerosol de gran capacitat destructiva, fracturant i arrossegant arbres.

 

Informació:Jon Apodaka Saratxo
Aviso importante de ORTOVOX referente al DVA S1+
31-3-2015
ORTOVOX ha encontrado un problema grave en la función de emisión de los DVAs modelo S1+ distribuidos en el mercado americano des del 2011. Recomiendan dejarlo de utilizar y enviarlo a reparar. Encontraréis la dirección de envío a +info.
El modelo S1 no se ve afectado por este problema.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Jornada de autorescate organizada por A Lurte
17-3-2015
A Lurte y la Estación invernal de Astún organizan el próximo 21 de Marzo una jornada de autorescate en la zona de Astún. Adjuntamos información detallada:

Objetivo: Jornada enfocada a la práctica del autorrescate en accidentes por avalanchas. Se centrarán en la búsqueda con ARVA y las técnicas de paleo y sondeo estratégico.
Requisitos: Será necesario llevar ARVA, pala y sonda, ropa y calzado adecuado y un medio adecuado para progresar (esquís o raquetas) ya que las prácticas se realizarán sobre la nieve. Las jornadas se realizarán en la zona de Astún.
Lugar y hora: 9.15h en Estación de esquí de Astún.
Inscripción: enviando un email a rhurtado@alurte.es. Participación gratuita. Límite 20 plazas.
Más información www.alurte.es
Organiza: A Lurte y Estación invernal de Astún.
Informació:Rocío Hurtado
La Noguera Pallaresa frenada per l'arribada de l'allau d'Àtics
03-3-2015
El passat episodi de nevades i pluja ha provocat allaus força espectaculars als Pirineus. El dijous passat el nou guarda del refugi del Fornet (Alós, Alt Àneu) es va trobar el pont de Pina quasi flotant i un dipòsit de neu que bloquejava el pas del riu. L'allau del barranc d'Àtics feia molts anys que no baixava.

 

Informació:ACNA
Otra dimensión de la realidad en accidentes por aludes...
25-2-2015
Varios días de nevadas y lluvia posterior dejan un balance terrorífico al noreste de Afghanistan (+info).
Aquí otro link a la notícia: http://globalnews.ca/news/1849466/official-at-least-108-people-feared-killed-in-afghan-avalanches-amid-storm/
Informació:Alberto Andres y Cesc Grau
Pràctiques de rescat en allaus a l'estació d'esquí de Tavascan a ESPAI TERRA
18-2-2015
Aquest dilluns el programa Espai Terra ha publicat un reportatge a l'estació d'esquí de Tavascan sobre la seguretat a la muntanya i la seva relació amb les allaus. Si feu clic a +info, podreu veure l'Eloi Cordomí fent pràctiques de rescat amb el Pau Gómez i altres professors de l'estació.
Informació:ACNA
Balanç de fatalitats per allau a Europa fins ara...
12-2-2015
L'hivern del 2014/15 està sent molt dramàtic pel què fa als accidents per allau a Europa, i especialment al Alps. Aquest article en fa un balanç, i mostra en un mapa la localització de tots els accidents mortals. 68 de les 75 víctimes mortals han ocorregut als Alps, on el mantell de neu és molt inestable degut a problemes persistents.
Al balanç falta afegir la víctima mortal a Candanchú, Pirineu Aragonès de l'1 de febrer i la víctima mortal a Le Mourtis, Pirineu francès, Departament de l'Haute Garonne del 2 de febrer.
Informació:Montserrat Bacardit Peñarroya
Comparativa DVA 2015
08-2-2015
Hem penjat a la web la nova comparativa de DVAs d'aquest 2015 feta pel CAF. Cliqueu a més info!
Informació:ACNA
Munter & Darwin
03-2-2015
Werner Munter dice que los accidentes por avalanchas siguen la ley de la selección natural de Darwin!
Informació:Alberto Andres y Rocío Hurtado
Alud mortal en Candanchú
02-2-2015
También en el Pirineo las nevadas han sido muy intensas y el manto se encuentra muy inestable. En el enlace, encontraréis el relato del accidente mortal que tuvo lugar en Candanchú el sábado 31 de Enero cuando dos esquiadores de travesía se encontraban en una área cerrada al público de la estación de esquí.
Informació:ACNA
Nuevo sistema Airbag adaptable
01-2-2015
Revolucionario sistema airbag adaptable a cualquier tipo de mochila...
Video a +info!
Informació:Alberto Andres Mantecon
Conseqüències de la inestabilitat del passat cap de setmana al Pirineu
27-1-2015
La inestabilitat del mantell del passat cap de setmana al Pirineu ha donat lloc a diversos ensurts sense conseqüències greus. Un ferit a la regió d'Ansó, un altre a Benasque i un enterrat il·lès a Formigal. Cliqueu a + info per veure el relat de l'Heraldo on hi trobareu els detalls d'aquestes localitats.

La Vall d'Aran no ha estat una excepció, amb nombroses plaques accidentals de mida 1-1.5. Podeu consultar els últims perfils del Centre de Lauegi d'Aran al següent enllaç: http://lauegi.conselharan.org/category/perfils-cat-14-15/?lang=ca
Informació:ACNA
Accidents mortals per allau dels darrers dies
27-1-2015
Clicant a + info, trobareu un recull dels accidents mortals dels darrers dies: l'Ariège, el Queyras, la Savoie i els Ecrins han estat les regions afectades.
Informació:Nué Vilaplana
Accident mortal per allau a l'Ariège, França
21-1-2015
El passat diumenge 18 hi va haver el primer accident mortal per allau d'aquest hivern als Pirineus. Un excursionista amb raquetes va ser enterrat per un allau a l'Estany d'Estats, al Montcalm. El seu company va donar l'avís al refugi de Pinet però quan els cossos de rescat el van trobar ja era mort.
Informació:ACNA
Jornades de neu per a nois i noies!
20-1-2015
El passat 14 de gener vam realitzat unes Jornades de Neu per a Nois i Noies amb el ZER Barida Batallia de la Cerdanya. Tallers d'orientació, d'estudi de la neu i de rescat amb DVA, pala i sonda. Amb l'ajuda d'aquests 22 nois i noies vam rescatar a la Martina, que havia quedat colgada sota l'allau!

Si esteu interessats en portar aquesta activtat a les vostres escoles o clubs, feu-nos-ho saber enviant un correu a formacio@acna.cat

 

Informació:ACNA
Victimas mortales en un alud en el Tirol austríaco
07-1-2015
Clicando a + info, encontraréis el análisis del accidente por alud del 5 de Enero en Tirol. Es una entrada del blog de Lawinenwarndienst Tirol. Aunque está en alemán, podéis utilizar el traductor y las fotos son muy buenas. Muy recomendable!

Añadimos tambíen, un artículo del The New Yorkers dónde se analiza como se ha tratado el accidente y las diferencias entre americanos y europeos en estos casos.

http://www.newyorker.com/news/daily-comment/death-tyrol?intcid=mod-latest

...I’ve found that the locals in the Alps tend not to want to talk about mountain accidents, out of apparent concern for spooking tourists and provoking the mountain spirits. Americans regard each new incident of death in the mountains as a case study, an inquiry into the nature of risk and human error.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Safety App per Android smartphone (Mammut)
07-1-2015
Mammut nos invita a usar esta aplicacion para esquiadores fuera de pista. Incluye link a los boletines de avalanchas de todo el mundo, clinómetro, altímetro, brújula y una función que manda tu posición a los servicios de rescate más próximos en caso de accidente.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Balizas de control de DVA's en accesos a terreno fuera de pistas
03-1-2015
Balizas de control de DVA´s en accesos a terreno fuera de pista (Montana). Es un modelo a seguir que sigue siendo una asignatura pendiente en nuestro pais...
Informació:Alberto Andres Mantecon
Què és el risc? Com gestionar-lo quan no percebem indicis...
01-1-2015
El blog de Utah Avalanche Center ens ofereix unes reflexions sobre les components del risc i com gestionar-lo quan no percebem indicis d'inestabilitat (ex. situació de neu vella).

- Risc= Perill + Exposició + Vulnerabilitat
- Risc= relació linial entre Perill i Terreny

Finalment, podreu veure un vídeo soprenent d'un accident per allau a Wolf Creek, Colorado.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Com es formen els cristalls de neu?
22-12-2014
Fent clic a + info, podreu veure un vídeo de 5 min on s'explica com es formen els cristalls de neu d'una manera força planera. No n'hi ha cap d'igual i tots ells tenen unes formes increïbles. No us el perdeu!
Informació:Glòria Furdada
Avantatges dels DVAs de 3 antenes
22-12-2014
Un article de la revista Backcountry Magazine explica la importància dels DVAs de 3 antenes i la necessitat de comprovar el seu bon funcionament a l'inici de la temporada. Que no us faci mandra invertir en seguretat!
Informació:ACNA
The Controller
04-12-2014
Ilustrativo video de la faena de un ¨controlador¨ de avalanchas en el sector público...
Informació:Alberto Andres Mantecon
The AIARE way: factor humano y gestión del terreno
03-12-2014
Ben Pritchett, el director del programa de formación en nieve y avalanchas en America (AIARE), propone un plan para mitigar el factor humano:
-Agree on a strategic mindset
-Agree on rules of engagement
-Make a plan
-Anticipate checkpoints
-Review the day
Clicad a +info para ver el artículo!
Informació:Alberto Andres Mantecon
EL FACTOR HUMÀ en diferents capítols
02-12-2014
A la revista Powder Magazine van sortint, cada setmana, diferents capítols sobre el factor humà. Molt recomanables!
Informació:ACNA
Interferencias eléctricas en la fase de rescate
02-12-2014
Las interferencias eléctricas son un problema real en escenarios de rescate.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Anomalies atmosfèriques a l'hemisferi nord: neu?
14-11-2014
En aquest enllaç trobareu un article entenedor sobre les anomalies que presenta l'hemisferi nord a 550hPa i la seva implicació a nivell de temperatures i de fronts al Pirineu.Diuen que això es traduirà amb un novembre fresc i humit...
Informació:ACNA
El Servicio de Emergencias de Castilla y León tendrá que indemnizar a la familia de un joven que falleció por un alud.
04-11-2014
La sentencia concluye que las funciones de coordinación del 112 de Castilla y León no se han adecuado a lo exigido para atender el tipo de incidencia presentada en función de los medios disponibles. Consulteu la notícia a + info i al següent enllaç: http://desnivel.com/excursionismo/el-112-de-castilla-y-leon-debera-indemnizar-a-la-familia-de-un-montanero-muerto-en-2009
Informació:Jon Apodaka/Pelai Molins
El BPA gràfic de l'ICGC considerat un dels més ben aconseguits en un estudi publicat a l'Avalanche Review
03-11-2014
En un estudi comparatiu entre butlletins gràfics de centres de predicció d’Europa i Nord Amèrica publicat a l’Avalanche Review el mes d’abril de 2013, el butlletí per icones de l’ICGC fou considerat, d’entre els quatre finalistes, un dels més ben aconseguits en relació a la seva missió informativa. Tot i que ja fa cert temps que aquest article es va publicar, fins fa poc no s'ha penjat la versió digital a la web de l'Avalanche Review (Vol. 31, No. 4, April 2013, pàg. 28, +info).
Informació:Pere Oller
Allaus amb victimes al Nepal
16-10-2014
Diferents allaus i una gran tempesta de neu van causar victimes mortals al Nepal en plena tardor.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Testimonis i responsabilitats
28-9-2014
Relat personal de la tragèdia del Gener del 2003 a British Columbia per Ken Wylei
Fotos, vídeos i esquemes interessants!
Informació:Alberto Andres Mantecon
De nou, allau i tragèdia a l'Himàlaia ....
27-9-2014
Un cop més després de la gran tragèdia d'abril d'aquest any a l'Everest, una allau torna a ser protagonista. Aquest cop mata a dues persones al Shisha Pangma ...
Informació:Alberto Andres Mantecon
AvaTech presenta el SP1, una nova eina per als perfils
16-9-2014
AvaTech presenta el SP1, un aparell revolucionari que pot canviar la manera que tenim d'estudiar el mantell i les seves capes internes. Consta d'una sonda amb un dispositiu a la part superior que reconeix l'estructura del mantell i la georeferencia.
A més mitjançant l'SP1 es poden compartir les observacions de manera molt ràpida a internet.
Feu una ullada al link de +info per veure el video del funcionament.
Informació:Víctor Perisé Alía
La tecnología aplicada a la predicción
28-9-2015
Sensores de profundidad y temperatura ayudan en la predicción del riesgo de avalanchas en una de las zonas mas populares de esqui de travesía en Southern Central Alaska.
Informació:Alberto Andres Mantecon
7 morts per allau prop del Dome de Neige als Écrins (Hautes-Alps)
15-9-2015
Una allau de placa ha mort avui 7 dels integrants d'un grup de 8 alpinistes que es trobaven a la ruta normal del Dome de Neige (4.015 m) a una altitud de 3.900-4.000 m. L'alerta l'ha donada el guarda del refugi que ha afirmat que la zona es troba actualment en condicions hivernals.

A l'artile de La Depeche trobareu un vídeo educatiu sobre aquest fenomen.
Informació:ACNA
Control de avalanchas en zonas de dificil acceso en NZ
14-9-2015
Artículo sobre el programa de control de avalanchas en Milford Sound, en Fiordland National Park, una de las zonas más remotas de NZ.

Una de las herramientas que utilizan para la predicción de las avalanchas son unas básculas para pesar la nieve en las zonas altas de las montañas .
Informació:Alberto Andres Mantecon
Accidente en Chamonix: la temporada aún no ha acabado....
24-4-2015
Pequeñas avalanchas con graves consecuencias: un accidente mortal en Chamonix el 18 de Abril donde murió un pister en la cara norte dels Grands Montets después de desencadenar un alud durante una operación de control de avalanchas en la estación.
Informació:Alberto Andres Mantecon
L'allau que publicàvem ahir sembla ser una esllavissada de tipus Earth Flow
22-4-2015
La notícia de l' espectacular allau de Rússia que vam publicar ahir no es tractava d'una allau de neu sinó que sembla ser una esllavissada del tipus "Earth Flow" (colada de terres) que prové de la desestabilització de l'escombrera d'una mina (mireu els materials de color negre involucrats). La neu que es veu prové d'una nevada en superfície.
Per més informació, cliqueu a l'enllaç!
Informació:Joan Manuel Vilaplana
Comparativa ABS Airbags
01-4-2015
Clicant a +info, trobareu una bona recopilació d'informació sobre les motxilles ABS. S'explica la seva utilitat, les seves limitacions i les diferències que hi ha entre models.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Al CIMA2015 es presenta un joc de conscienciació dels perills de les allaus en les activitats a la muntanya hivernal
30-3-2015
El 27 de març, Luis G. López Cobo va presentar un estudi en el que s'ha avaluat el prototip del joc de taula educatiu Riski Lavango, al congrés internacional de muntanyisme CIMA2015, http://www.cima2015.es/

Riski Lavango és un joc de taula de conscienciació dels perill d'allaus durant les pràctiques esportives i de lleure a la muntanya hivernal.

La presentació que es va fer en la secció "muntanya i societat" va incloure les proves efectuades amb el prototip, els seus resultats encoratjadors i algunes conclusions i línies de futur.

El joc s'ha provat (n=146) amb un ampli ventall d'edats (de 9 a 50 anys) en diversos ambients a Andorra: escola primària, escola secundària, formació professional, professionals de la neu, altres adults no relacionats amb la muntanya i un formador especialista en allaus.

El joc es manifesta com una eina que estimula l'interès en conèixer els perills de les allaus en les pràctiques a la neu. També ha mostrat una amplia acceptació com joc amb aspectes positius com diversió, recomanació, aprenentatge, interès per tornar a jugar i, fins i tot, ha mostrat utilitat en l'aprenentatge de valors. Totes les variables mesurades han resultat significativament independents de l'edat dels jugadors.

Es proposa com una eina d'entreteniment educatiu que es pot fer servir tant en l'aprenentatge formal com en l'aprenentatge no formal. Té opcions que el permeten utilitzar en la formació no curricular però també integrar-lo a l'aprenentatge curricular de forma transversal. El joc és aplicable a gran varietat d'edats, tant per a nens de 10 anys o més, com per joves o adults novells.

Alguns twits que es van generar:
https://twitter.com/CIMA2015ZGZA/status/581431354765799424?s=02
https://twitter.com/ssummonCOM/status/581429974328041472?s=02
https://twitter.com/ssummonCOM/status/581430226367995904?s=02
https://twitter.com/ssummonCOM/status/581430535643377664?s=02
https://twitter.com/ssummonCOM/status/581429724376862720?s=02

 

Informació:Luis Germán López Cobo
Proposta d'itineraris hivernals i classificació del terreny d'allaus a Tavascan
23-3-2015
Seguint la iniciativa del Centre de Lauegi d'Aran i utilitzant el nou model tècnic de l'Escala de Classificació del Terreny d'Allaus d'origen canadenc, l'Ajuntament de Lladorre ha apostat per potenciar els itineraris de raquetes i esquís de muntanya des del refugi de la Pleta del Prat posant especial èmfasi en la seguretat.

Des de la web de l'estació d'esquí de Tavascan, es descriuen aquests itineraris i es recomanen diferents nivells de precaució segons el perill d'allaus del dia i el terreny pel qual transcorren. També us podreu descarregar el mapa en format kmz i visualitzar la proposta d'itineraris i el terreny classificat en simple, desafiant i complex segons la seva exposició a les allaus a través de GoogleEarth. Aquest és un projecte realitzat per Snow Studies, SCP.

Per accedir a la pàgina, cliqueu a +info.

Informació:ACNA
Les instal·lacions de Tavascan afectades per un allau durant el PIDA
03-3-2015
Seguint el protocol PIDA de desencadenament artificial d'allaus per tal de garantir la seguretat dels esquiadors a l'estació de Tavascan, un allau ha afectat greument les instal·lacions. Això fa que l'estació d'alpí no pugui seguir oberta pel que queda de temporada. Des de l'estació comuniquen que reobriran els circuits inclusius, de nòrdic, de raquetes i les rutes inerepretdes amb l'Snow Retrac, així com el mateix refugi. Clicant a + info veureu el comunicat.
Informació:ACNA
Imatges espectaculars de la cicatriu d'un allau al Kashmir
03-3-2015
Trobareu en aquest article fotos espectaculars d'un allau al Kashmir. L'allau de mida 4 va tenir lloc al sidecountry de l'estació Gulmarg ski resort el passat 12 de febrer amb un BPA de 3 (marcat) per capes febles persistents dins del mantell. Malauradament, va morir un esquiador.
Trobareu també un link al butlletí de l'estació, de clara influència americana.
Informació:ACNA
Reciclatge STA-N1: nova activitat ACNA
12-2-2015
Aquest hivern estrenem una nova activitat dins del programa formatiu. Per aquells muntanyencs que hagiu fet el curs STAN1 i volgueu refrescar els continguts, us oferim una sortida de dia on es posaran en pràctica els tres costats del triangle d'allaus: CONDICIONS, TERRENY I GRUP! Reciclar-vos abans d'apuntar-vos al STAN2 també pot ser una bona idea.

L'activitat està dissenyada de manera que, durant el transcurs de la sortida, es repassin els següents conceptes:
- Mètode 3x3: Filtre regional, local i zonal
- Classificació del terreny
- Indicis
- Circulació segura i bons hàbits
- Auto-rescat

DATES: 28 de febrer a la Cerdanya (Estanys de la Pera-Perafita)
1 de març a la Vall Fosca (Vall de Filià)
PREUS: 60 euros (55 pels federats per la FEEC i 50 pels socis ACNA)


Clicant a +info anireu al calendari i des d'allà podreu fer la inscripció online!
Informació:ACNA
Reportatge d'Antena 3 al Centre de Lauegi d'Aran
12-2-2015
Arrel de l'episodi de les darreres nevades, Antena 3 va fer un petit reportatge de la feina que fan els tècnics del Centre de Lauegi d'Aran. Teniu el vídeo a +info!
Informació:ACNA
Respomuso!
08-2-2015
Un refugio en terreno de aludes....Últimamente Aragón parece el Wild West. El ambiente de Villanua para arriba es canadiense total!
Informació:Moi Sans y Rocío Hurtado
11 morts en 3 dies als Alps suïssos
02-2-2015
Dissabte 31 de gener va ser el més mortífer a la muntanya durant els darrers 5 anys a Suïssa amb 8 morts. Dijous i divendres se'n van reportar 3 més. Un allau de placa (veure vídeo a +info) al Piz Vilan (Grisons) va ser la causa de 5 de les víctimes de dissabte.Trobareu més detalls dels accidents en l'enllaç.
Informació:Nué Vilaplana
Més informació sobre l'accident mortal a Valleta de Barz, França
23-1-2015
El segúent text ha estat redactat per la Comissió d’accidents de l’ACNA a partir de testimonis de l’accident.

ACCIDENT PER ALLAU A LA PICA D’ESTATS 18/1/2015
Diumenge 18 de gener, dues persones surten del refugi de Pinet enfilant per la Vall de Barz. Pel matí el cel estava serè i es va anar ennuvolant durant el dia. El vent del sud es va anar reforçant al llarg del dia transportant neu. En un moment de la ruta giren cua i de baixada prop de l’estany d’Estats, flanquegen, o a peu o amb raquetes, un vessant oest a mig pendent (entre 2300-2400 m). En aquells moments cau una allau, que els arrossega fins al fons de la vall. Un dels integrants surt per propi peu i baixa fins al refugi de Pinet per donar l’alerta sobre l’altre company desaparegut. Presentava símptomes d’hipotèrmia i se’l va reanimar. Dos esquiadors que estaven al refugi surten cap a la zona de l’allau, localitzen el desaparegut sense vida sota mig metre de neu. Un tercer esquiador que estava al refugi baixa fins al poble per donar l’alerta atès que no hi havia possibilitat de comunicació telefònica des del refugi. L’helicòpter que arriba a la zona no pot fer les maniobres per aterrar i el rescat del cos es fa l’endemà. L’altre excursionista resulta illès i baixa amb la resta de excursionistes fins l’aparcament.

Clicant a +info torbareu el relat amb el mapa de l'allau i una imatge.
Informació:Glòria Martí
Aludes con victimas mortales en Japón
19-1-2015
Racha muy negativa en cuanto a accidentes por aludes en el pais nipon. Como saldo...varias victimas mortales
Informació:Alberto Andres Mantecon
Placa accidental amb conseqüècies
14-1-2015
A la muntanya sempre cal pensar en les conseqüències. La manca de formació i/o una mala planificació de l'activitat ens pot sorprendre en qualsevol moment. Veieu el vídeo clicant a +ifno.

Seguim SEMPRE els BONS HÀBITS!!. En el següent enllaç, podeu consultar una llista de 10 recomanacions per circular per la muntanya amb seguretat.
(http://lauegi.conselharan.org/buenos-habitos/?lang=ca)

Exemples com el d'aquesta noticia l'hauríem de tenir sempre present en la nostra presa de decisions.
Informació:Jordi Gavaldà
Masturbació, drogues i allaus!
09-1-2015
Gran treball de recerca on ens parla de la sobreconfiança i on es presenten noves técniques a l'hora de prendre decisions.

Don’t get the shot
Don’t think about sex
Don’t trust anyone
Use aids to overcome overconfidence in avalanche terrain
Exploit the power of pre-visualization
Dress like an idiot

Curiosament la publicació és anònima...
Informació:Julian Montoliu Mangrane
Una herramienta de reduccion del riesgo (Noruega)
06-1-2015
El Centro de Avalanchas de Noruega edita estas tarjetas a modo de herramienta de planificacion de una actividad en terreno de aludes.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Preliminary report d'un accident mortal a Colorado
02-1-2015
Fent clic a +info, trobareu el preliminary report de l'accident moral que hi va haver el 31 de desembre a Kelso Mounatain, Colorado. S'expliquen els fets, les característiques de l'allau i es mostra el perfil de la cicatriu de l'allau fet pel Colorado Avalanche Information Center. Gobelets a la base del mantell!
Informació:Julian Montoliu Mangrane
II Jornada de professors ACNA
15-12-2014
El passat dissabte 13 vam celebrar la II Jornada de Professors ACNA amb l'objectiu de trobar-nos, formar-nos i intercanviar opinions. Durant el matí, vam parlar de les situacions d'allaus, dels models meteorològics i de la predicció. A la tarda, ens vam centrar més en el rescat i el material de seguretat, i en la revisió dels continguts, estructura i materials de l'STA-N1.
Podeu consultar a la nostra web, els pdf de les xerrades clicant a +info!
Informació:ACNA
Vídeo desencadenament accidental placa per vent
09-12-2014
Les primeres nevades i el vent fort són els protogonistes d'aquests dies! Aquí va un video d'un esquiador desencadenant una placa formada pel vent. Vigileu amb les acumulacions.
Imatge d'avui a Taull.
I un altre enllaç d'un vídeo d'avui mateix a Andorra!
https://www.youtube.com/watch?v=1yuWjhHE1pU
Informació:ACNA
Boletín de peligro de aludes de A LURTE
05-12-2014
A LURTE ha publicado el primer boletín de peligro de aludes para el Valle de Canfranc. Os animamos a que consultéis la web (+info) y que hagáis uso del boletín a lo largo del invienro!
Informació:ACNA
Interesant relat d'un accident de l'any 2003
05-12-2014
Aqui vos deixo aquest enllaÇ (+info) i el link de la pel·lícula (http://alifeascending.com/watch-the-trailer/)
Es un document antic, pero avui me l'han passat, el trobo brutal.
Desde l'exili bon hivern a tots.
Informació:Julian Montoliu Mangrane
Distancia de seguridad en las cornisas!
03-12-2014
A que distancia se situa la zona de seguridad en una cornisa...
Vídeo americano con milagro incuido!
Informació:Alberto Andres Mantecon
5 nuevas estadísticas de avalanchas
20-11-2014
Bruce Tremper, el director de Utah Avalanche Center nos invita a la reflexión respecto a algunas variables actualizadas.
Informació:Alberto Andres Mantecon
Enginyers d'allaus: nivologia al laboratori
14-11-2014
Si cliqueu a +info, veureu un reportatge interessant i curiós de dos investigadors de Montana que juguen a crear capes febles en un laboratori fred per aconseguir entendre una mica més els metamorfismes de la neu i la mecànica de plaques.
Informació:ACNA
Relat de l'allau que va costar la vida a dos membres de l'equip Dynafit al Shisha.
11-11-2014
Dos mesos i mig després d'allò, Martin Maier explica els detalls de la seva vivència en una entrevista publicada al bloc Adventure Sports de Stefan Nestler.

Podeu trobar un resum al portal digital de la revista Desnivel:
http://desnivel.com/expediciones/martin-maier-explica-como-salvo-la-vida-en-el-shisha-pangma
Informació:Jon Apodaka Saratxo
Tràiler de Neige et Avalanches
06-11-2014
Si teniu uns minuts, us animem a que mireu el tràiler de la pel·lícula coproduïda per CRDP de Grenoble i l'ANENA. Neige et Avalanches, una filmació de neu, allau i testimonis que ens expliquen les seves experiències. Cliqueu a + info!
Informació:Cesc Grau
S'acosta un hivern fred?
03-11-2014
Es veu que aquest any a l'hemisferi nord la superfície innivada durant els mesos de setembre i octubre bat el rècord des que es mesura, des dels anys 60 del segle passat. La superfície innivada actualment és 5 vegades la normal en aquesta època. Sembla que això podria comportar un hivern especialment fred als EEUU i Europa... el qual contrasta amb aquest octubre tan càlid que hem tingut... La informació prové de la Rutgers University Global Snow Lab, que fa el seguiment de la superfície innivada a través de la teledetecció des dels anys 60 (+info)
Informació:Pere Oller
International Advanced Training Course on
03-11-2014
International Advanced Training Course on "Snow and Avalanches" 2015
23 - 27 February 2015, Davos, Switzerland

L'SLF ofereix un curs per a professionals de les allaus a Davos aquest hivern. La formació durarà 5 dies, costa 930 euros i serà en anglès. Si cliqueu a +info, entrareu a la seva pàgina i podreu consultar el temari del curs.
Informació:ACNA
El Gobierno de Aragón regula el funcionamiento de la UCAB de la Comarca de la Ribagorza
30-10-2014
Desde 2011, en la Comunidad Autónoma de Aragón el Servicio de Bomberos de la Comarca de la Ribagorza creó oficialmente la UCAB, Unidad Canina de Bomberos.

Durante todos estos años, esta unidad ha dado cobertura en el ámbito comarcal y allí donde ha sido requerida, tanto por el Centro Coordinador de Emergencias 112 SOS Aragón, como por otros servicios de emergencias.

Recientemente se ha publicado en el BOA nº 204 el Decreto 158/2014 del 6 de octubre, por el que se regula la organización y funcionamiento de los Servicios de Extinción de Incendios y Salvamento de la Comunidad Autónoma de Aragón, como ampliación de la Ley de Bomberos 1/2013 del 7 de marzo.

La actividad de la UCAB está englobada en el Articulo 5 – Funciones de los SPEIS, apartado g: “La intervención en operaciones de salvamento acuático y subacuático, así como en cavidades o grutas y en aquellas intervenciones en grandes áreas, estructuras colapsadas o aludes donde sea necesaria la utilización de recursos cinológicos”.

Con esta nueva regulación queda oficialmente reflejado el apoyo y respaldo del Gobierno de Aragón a estas unidades caninas. Todo un avance para el mundo del perro detector y para el ciudadano.

 

Informació:Iván Muñoz Bernabé
30 de setembre: DIA TRÀGIC
30-9-2014
El 30 de setembre quedarà marcat com un dia tràgic pels amants de la muntanya i del freeride. En dues allaus diferents a dos llocs dieferents, tres persones han perdut la vida.
Les dues primeres eren esquiadors de primeríssim nivell en el món del freeride: l'Andreas Fransson (Suècia) i el JP Auclair (Canadà) van perdre la vida al Monte San Lorenzo, a la regió d'Aysén, Xile.
Per altra banda la splitboarder i guia de muntanya Liz Daley (EUA) també ha perdut la vida degut a una allau al Cerro Vespignani, El Chaltén, Argentina.
Tristes noticies. Molta força per als familiars i a tots aquells que coneixiem a algun dels afectats.
Descanseu en pau.

 

Informació:Víctor Perisé Alía
Recordant nevades antològiques...
24-9-2014
Us adjunto aquest link per fer memòria a través de la lectura d'aquest article on ens expliquen les condicions meteorològiques prèvies a la gran nevada del gener de 1996. Algunes de les fotos són inèdites i sorprenents per la seva localització geogràfica.
Alguns vam tenir la sort de viure i gaudir aquesta nevada. Creuarem els dits per a aquesta temporada que s´acosta...
Informació:Alberto Andres Mantecon
Sobrevivir a una avalancha
01-9-2014
Interesantes reflexiones de un montañero-esquiador que nos llegan desde el otro hemisferio a través de New Zealand Avalanche Center
Informació:Alberto Andres Mantecon