Reunión de comisiones ACNA (15 Octubre 2016)
13-9-2016
Como cada otoño se realizará la reunión de comisiones de ACNA para preparar la temporada de invierno 16/17. El encuentro tendrá lugar el Sábado 15 de octubre en La Seu d'Urgell a les 10.00 h (Centre Cívic El Passeig).

Si algún socio está interesado en formar parte de estos grupos de trabajo, puede contactar con nosotros a través de acna@acna.cat e asistir a la reunión. Las comisiones son las siguientes:
-Comisión de formación.
-Comisión profesional.
-Comisión de revista.
-Comisión de accidentes.
-Comisión de seguridad.
-Comisión web.
-Comisión de difusión.

 

Informació:ACNA
Tesi relacionada amb les allaus (UB)
15-6-2016
El proper 27 de juny tindrà lloc a la facultat de Geologia de la UB la defensa de la tesi de la Cristina Pérez-Guillen del Grup d'allaus, RISKNAT i GEOMODELS:

'Advanced seismic methods applied to the study of snow avalanche dynamics and avalanche formation'

 

Informació:ACNA
Reportatge de la tasca de l'ACNA
02-5-2016
En aquest capítol de l'Aventura't parlen de la tasca de l'ACNA i en fan un bon reportatge. No t'ho perdis!
Informació:ACNA
Balance invierno 2015/2016. A Lurte, Valle de Canfranc (Huesca)
28-4-2016
Boletín con consejos de cara a la primavera e Informe Nivometerológico Invierno 2015/2016 Valle de Canfranc

Vídeo con algunas imágenes de la temporada. https://youtu.be/pHB9CloQlZQ
Informació:Jon Apodaka Saratxo
Les allaus des de les matemàtiques, les llengües i les naturals
21-4-2016
Proposta educativa publicada al BLOG de La Galera per parlar de les ALLAUS des del punt de vista matemàtic, lingüístic, natural i social.
Informació:ACNA
RELATO DEL ALUD DE PLACA ACCIDENTAL A TUCA DE CULEBRAS EL PASADO 9 DE ABRIL DE 2016
13-4-2016
El pasado 9/4/2016 fuimos víctimas de un alud de placa en el descenso de la Tuca de Culebras por el Barranco de Culebras a 2.540m a las 19.07 horas.

Datos técnicos del alud

Fecha: 9-04-2016
Hora: 19.07
Localización: Barranco de Culebras (Descendiendo de la Tuca de Culebras al Refugio de Coronas)
Coordenadas: 42.597979, 0.645087
Región: Parque Natural Posets-Maladetas (Pirineo Central)
Altura: 2.540 m
Inclinación: aprox. 30º
Orientación: N - NE
Precipitación: Unos 20cm entre la noche anterior y los días antes
Viento: no
Dirección del viento: n/a
Superficie del alud: 150m largo x 25m ancho (en la parte más ancha)
Altura corte placa de nieve: 30 cm aprox.
Tipo de alud: Alud de placa
Personas implicadas: 2

Muchas gracias a los accidentados por compartir la información. Encontraréis el pdf del relato clicando a +info.
Informació:ACNA
Convocatoria de profesores de primeros auxilios ACNA
12-4-2016
Se abre convocatória para habilitar profesores que impartan los primeros auxilios dentro del Curso Avanzado de Rescate y Primeros Auxilios ACNA. Encontraréis las bases de la convocatoria en la pestaña de formación de nuestra web (+ info). La fecha límite para presentarse es el 30 de Abril y los requisitos para los candidatos los siguentes:

- Ser socio ACNA
- Ser médico, enfermero o técnico de emergencias sanitarias (TES).
- Disponer del diploma en Medicina de Montaña (Curso Internacional de socorrismo, seguridad y urgencias en montaña - CISA)

Los requisitos han estado fijados por profesionales de la Associació per a la investigació, formació i assistència al medi natural. Serán ellos mismos los que valoraran cada caso particularmente. No habrá formación ni examen.
Informació:ACNA
Pròxim ISSW 2016 a Breckenridge, Colorado
11-4-2016
El pròxims Internationl Snow Science Workshop tindrà lloc els dies 3-7 d'octubre de 2016 a Breckenridge, Colorado. Les inscricpción ja són obertes i la data límit per presentar els abstracts és el 25 d'abril (+ info).
Informació:ACNA
Una allau enterra a 9 persones al Pakistan
04-4-2016
Una allau enterra a 9 persones al Pakistan. La notícia ens arriba dues setmanes més tard. Això va passar a la val de Karimabad, aprop del poble de Susum a Lotkoh Tehsil of Chitral.
Informació:Jordi Solé
DVAs analògics obsolets!
25-2-2016
Us fem arribar informació recent i molt interessant sobre els DVAs analògics. El Club Alpin Français (Annecy) va rebre l'alerta per part dels fabricants durant unes trobades de muntanya a Arêches el passat desembre dient que els DVAs analògics havien quedat obsolets.

Fan referència a aparells de més de 10 anys de fabricació. Per una banda, les marques no es fan càrrec de la seva revisió i, per l'altra, en la fabricació dels nous aparells els fabricants no tenen el compte als antics aparells analògics. També hi ha problemes en la tolerància de la frequència (any 2000 va variar la norma de +- 100 Hz a +- 80 Hz), per tant, algun d'aquests poden estar fora de frequència.

Es parla dels DVAs analògics com els DVAs dels egoistes...
Informació:ACNA
La importancia de un líder en los rescates en aludes
11-2-2016
En el siguiente enlaze (+info), encontraréis un vídeo muy bueno que publica la ENSA (Ecole Nationale de Ski et d'Alpinisme) sobre como hay que organizar un rescate. Veréis que las instrucciones del guía hacen que se optimizen recursos y que se aproveche muy bien el tiempo. Muy recomendable!
Informació:ACNA
Vint anys de l'allau d'Arinsal
08-2-2016
El diari ARA Andorra publica fotos sorprenents de l'allau d'Arinsal del 8 de febrer del 1996.

"El 8 de febrer del 1996 –aquest dilluns fa exactament 20 anys– Arinsal va patir una de les allaus més grans d’Europa en zona habitada. Es calcula que es van desprendre 2.000 milions de metres cúbics de neu a uns 200 km/h des d’una altura de 2.500 metres, punt en el qual va deixar un tall en el mantell nival de gairebé 2 metres d'alçada. La catàstrofe no va causar cap víctima mortal, ja que els 300 veïns –la majoria turistes britànics– van ser evacuats a temps, però va deixar la zona sepultada amb un gruix de neu i troncs de més de 12 metres d’alçada i va causar nombrosos danys materials als edificis de la zona."
Informació:ACNA
Correcciones sobre las bases de la convocatoria de profesores de rescate
03-2-2016
Debido a errores de comunicación, os pasamos algunas correcciones sobre las bases de la convocatoria. Encontraréis el documento al final de la pestaña de formación de la web de ACNA (+info).

1-No hay que ser profesor de STA1 para presentarse. Sólo es necesario haber asistido al curso como alumno (STA1 o equivalente).
2-La parte de sanitario la realizaran solamente médicos o enfermeros.

En principio las fechas son fijas pero si hay varios interesados que no pueden asistir el fin de semana del 20-21 de febrero se intentará buscar nuevas fechas.

Pedimos disculpas!
Informació:ACNA
Filmació d'una allau a Valais, Suïssa
20-1-2016
Cliqueu a + info per veure el vídeo. Un allau a càmara lenta!
Informació:Moisès Sans
5 militars morts a Valfrejus (Savoie)
19-1-2016
Nou drama als Alps. Cinc militars van morir ahir dilluns en veure's sorpresos per un allau a la zona de Valfréjus (Savoie).

Aquests formaven part d'un grup de 50 militars que feien maniobres a la zona. L'allau ha arrossegat a onze persones, cinc de les quals no han sobreviscut. El grup anava degudament equipat amb el material de seguretat. L'accident s'ha produït en un vessant nord-oest i per sobre dels 2300 metres d'alçada. Aquest mateix regiment, va patir un accident per allau el febrer de 2012 on un militar hi va perdre la vida. El risc a la zona era marcat (3 sobre 5 en l'escala europea).
Informació:ACNA
Accidentes por aludes en el Pirineo
18-1-2016
El pasado sábado Candanchú, Astún y la Sierra de Chía han sido noticia por los accidentes por alud. En el link veréis imágenes y un video cedido por la Guardia Civil.
Informació:ACNA
Presentació del nou sistema de recomanacions d'itineraris hivernals a Tavascan
14-1-2016
El dissabte 16 de gener a les 18.30h a Sort (oficina d'informació del Consell Comarcal del Pallars Sobirà), Tavascan presenta l'aplicació del sistema ATES en la gestió del risc en els itineraris hivernals d'alta muntanya.
Intervindran Sara Orgué, tècnica en neu i allaus al Pirineus i Pau Gómez, guia d'alta muntanya de la UIAGM.
Aquesta acció està promoguda per l'Ajuntament de Lladorre.
Informació:ACNA
Allau a l'estació d'esquí de Deux Alpes
14-1-2016
Allau a l'estació d'esquí de Deux Alpes. Deu persones han estat atrapades per un allau al voltant de les 16:00 hores, amb un balanç provisional de tres morts. Es tractava d'un grup d'estudiants de secundaria francesos acompanyats d'un professor.
L'accident s'ha produït dintre el domini esquiable, en una pista negra (sector Bellecombe) tancada al públic pel risc d'allaus (3/4 sobre 5).
Els equips de rescat treballen encara ara (19:55 de dimecres) sobre el terreny per a la localització de possibles víctimes.
Informació:ACNA
Reflexions sobre l'allau accidental al coll de la Rimaia de la Maladeta Oriental
14-1-2016
Sense deixar de banda la situació delicada d'inestabilitat i allaus als Alps, el mantell de neu als Pirineus, des de la retirada de l'anticicló a partir de l'Any Nou, comença a ser complicat. Dissabte passat va haver-hi un desencadenament accidental de placa al coll de la Rimaia de la Maladeta Oriental, arrossegant i colgant parcialment diversos grups d'esquiadors, ocasionant pèrdua de material però afortunadament sense danys personals. Un dels implicats explica els fets i les seves impressions en el seu blog personal. Val la pena llegir-ho i reflexionar-ho. D'aquí es pot destacar la trampa heurística de la "familiaritat" (terreny molt conegut i freqüentat, atorgat com a segur perquè l'usuari mai hi ha vist allaus) i del fet de baixar la guàrdia en els dies en què a mesura que progressem no observem cap indici de perill
Informació:ACNA
Allaus majors als Alps
13-1-2016
Els dos darrers dies s'està registrant una activitat d'allaus majors important als Alps. Han caigut allaus a tocar de zones poblades, sense registrar víctimes. A Chamonix han caigut més de 2 m de neu per sobre dels 2500 m i s'espera que a la Savoie hi caigui 1 m més de neu avui. En aquests enllaços (http://www.ledauphine.com/savoie/2016/01/12/spectaculaire-avalanche-a-bessans, https://twitter.com/chematierra/status/687143460453810176/photo/1) hi podeu veure el vídeo d'una allau caiguda a la Maurienne (Savoie) i l'allau que ha caigut a Cervinia (Itàlia). Sembla que la temporada es comença a animar!

 

Informació:Pere Oller
Vídeo d'un allau a Tignes
11-1-2016
Això passava el passat dimarts dia 5 a Tignes. Un especialista en freestyle assegurava haver passat molta por. Mentre baixava amb l'allau, pensava i veia la seva vida passar pel seu davant. Va reconèixer l'error: sol, vessant orientat al nord, risc 3/4, dia anterior amb prou vent, testar el vessant... Les reflexions de l'esquiador van ser: planifica, consulta els BPA, porta el material de seguretat, no surtis després de fortes nevades. Explica que no se sent orgullós del que va viure!
Informació:ACNA
Calendario de formación ACNA 2016
02-1-2016
Hemos actualizado el calendario de cursos ACNA en nuestra web (+ info) donde podréis encontrar cursos STA1, STA2 y Curso Profesional de Observación Nivometeorológica" en las distintas cordilleras del estado. La novedad es que los cursos son organizados por los mismos instructores y no por la asociación.

En el directorio de profesores podréis encontrar información básica sobre los instructores y podréis contactar directamente con ellos para apuntaros a los cursos programados en el calendario o bien pedir de particulares.

Todos estos profesionales han sido habilitados por ACNA y realizan una formación de calidad según los criterios establecidos (temarios, metodología, carga horaria, ratio profesor / alumno y material didáctico). También están obligados a reciclar sus conocimientos de forma periódica asistiendo a las jornadas de formación para instructores que se organizan anualmente.

Queda pendiente de publicar el curso de Meteorología de montaña.

Recordad que los socios tenéis descuento en las inscripciones!
Informació:ACNA
Problemes amb el DVA Evo3+
21-12-2015
Us convidem a fer un cop d'ull al formun de Neu i Allaus de la pàgina www.esquidemuntanya.org on es tracten diferents temes interessants. En cas, es parla del DVA Evo3+:

"el DVA EVO 3+ té un problema a l'hora de plegar-lo, ja que si envoltem les cintes al voltant de l'ARVA, l'imant pot quedar a proximitat de la clivella i això ja fa que s'engegui inesperadament, poden fulminar les piles en poc temps i trobar-lo, de manera sobtada, sense piles".
Informació:Guille Reyes
La APP para la planificación en terreno de avalanchas
16-12-2015
Nuevas tecnologías (SnoPro) aplicadas a la valoración del riesgo de avalancha y la planificación segura de las salidas.
Informació:Alberto Andres Mantecon
The snowflake, una composició increïble!
08-12-2015
Don Komarechka ha destinat 2500 hores en els últims 5 anys en crear una increïble composició que l'ha titulat "The Snowflake". Cliqueu a + info per veure les imatges.
Informació:ACNA
Oferta de feina per fer recerca en neu i allaus (Svalbard)
03-12-2015
Oferta de feina per un phD de 4 anys a la Universitat de Svalvard, al Departament de geologia àrtica. L'estudi és sobre l'efecte del vent en la formació de plaques.
Interessats, cliqueu a +info!
Informació:Marc Janeras
Resum Assemblea General 2015
23-11-2015
El passat dissabte 21 de novembre es va celebrar a Torelló l'Assemblea General de l'ACNA amb uns 50 assistents a les xerrades del matí i 35 socis a la reunió de la tarda. Clicant a + info podreu descarregar-vos els pdfs de les ponències.

Agraïm la col·laboració del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló per facilitar-nos les instal·lacions, a la botigà d'esports Montanyà pels seus obsequis i a l'Edu Rifà per la seva amable col·laboració.

En breu enviarem a tots els socis l'acta de la reunió.
Informació:ACNA
Infografia Factor Humà per Powder Magazine i Black Diamond
02-11-2015
Molt interessant i elaborada infografia sobre el Factor Humà, publicada per Powder Magazine i Black Diamond
Informació:Jon Apodaka Saratxo
La reflexió d'uns joves esquiadors després d'una
29-10-2015
La reflexió d'uns joves esquiadors després d'una "close call". El primer capítol de 3 del projecte Sammy C Project (Canadà). Vídeo a + info.
Informació:Julian Montoliu Mangrane
OFERTA PUESTO DE TRABAJO PARA NIVÓLOGO/A EN A LURTE
29-9-2015
¡ATENCIÓN!: A lurte oferta un puesto de trabajo de nivóloga/o para el invierno 2015/2016 para realizar el Boletín de Predicción Local para el Valle de Canfranc dos veces por semana bajo la supervisión de un Ingeniero.
Se realizará un contrato a jornada completa de 5 meses de duración y la sede de trabajo será A Lurte en Canfranc
Las personas interesadas deberán presentar su candidatura identificando su nombre completo y contacto, aportando su currículum y redactando una propuesta de no más de dos folios sobre cómo plantearía realizar su trabajo (objetivos, metodología de trabajo y acciones propuestas).
La selección de la persona se realizará con la colaboración del Ayuntamiento de Canfranc, que supervisa en contrato de prestación del servicio a Sargantana.
El plazo de recepción de propuestas finaliza el 17 de octubre
La dirección para su envío es info@alurte.es
Informació:ACNA
Clima i circulació oceànica: què passa a l'Artic?
28-9-2015
S'ha detectat un augment general de la temperatura dels oceans però també s'ha registrat una bossa d'aigua més freda a l'Atlàntic Nord, al sud de Groenlàndia i Islàndia. Els científics apunten que la fusió de l'Artic fa que l'aigua sigui més dolça i que per densitat no s'enfonsi, alterant així la circulació normal.

En el següent enllaç, trobareu un vídeo divulgatiu molt clarificador.
Informació:ACNA
Estadísticas y reflexiones
18-9-2015
Interesantes conclusiones que nos llegan del pais vecino, basadas en las estadisticas de accidentes de la pasada temporada
Informació:Alberto Andres Mantecon
Allau de roques a la Tour Ronde (Massís del Montblanc)
15-9-2015
El passat 27 d'agost es va produir un gran despreniment en dues fases a la cara NE de la Tour Ronde. Per sort, ningú va resultar mort o ferit. La caiguda de pedres va mobilitzar la neu sobre la que va caure. A l'enllaç de Planet Mountain podreu llegir més informació i veure imatges i el video del guia de Courmayeur Gianluca Marra, que també podeu trobar a Youtube.

Sembla ser que amb l'escalfament global es font el gel que durant molt temps ha cimentat i estabilitzat les fractures de la roca a l'alta muntanya. No només les glaceres retrocedeixen, sinó que també el "permafrost" (sòl gelat permanent) està desapareixent. En conseqüència aquest darrers anys i, sembla que en el futur seguirà la mateixa tendència, està incrementant la inestabilitat de molts vessants de cota alta, als Alps i a altres serralades.
Informació:Joan Manuel Vilaplana
Com serà l'hivern que s'acosta?
14-9-2015
MeteoVigo actualitza a la seva web la previsió de la tardor/hivern 2015-2016 a la Península Ibèrica. Un Niño molt fort al Pacífic podria modificar els patrons a escala global i fer que la circulació de borrasques per les nostres latituds sigui intensa.
El seu pronòstic és una tardor que començarà tranquil·la i una entrada de borrasques atlàntiques a partir del novembre-desembre que ens portarà a un hivern humit.
Informació:ACNA
Fenomen sorprenent ocorregut al Tibet
13-9-2016
El passat 17 de juliol es produeix un fenomen que pel que sembla no està encara massa clar de què es tracta, però en tot cas es tracta d'un avenç molt ràpid d'una glacera del Tibet. Hi ha hagut algunes víctimes. Sembla que s'han mogut de l'ordre de 100 milions de metres cúbics de gel.
Informació:Clàudia i Pere
Puesto de trabajo de nivólogo-predictor en A LURTE
05-9-2016
A LURTE, centro de estudio de la nieve y las avalanchas localizado en Canfranc (valle del Aragón) ofrece servicios de predicción de avalanchas, formación en nieve y difusión de la cultura de la seguridad en montaña invernal. Con el fin de dar un mejor servicio durante la temporada de invierno 2016/2017, A LURTE oferta un puesto de trabajo de nivólogo-predictor.
Aquellas personas interesadas deberán enviar su CV por correo electrónico a info@alurte.es
La selección se realizará con la colaboración del Ayuntamiento de Canfranc.
El plazo de recepción de candidaturas finaliza el 30 de Septiembre 2016.
Más información
Informació:ACNA
Allaus de neu per terratrèmols al Pirineu
11-5-2016
El dia 11 de maig de 2016 es registra i fotografia una allau de neu al Circ de Gavarnie desencadenat per un terratrèmol.

Dos terratrèmols han sacsejat el sud de França i vessant nord del Pirineu el dia 11 de maig de 2016: un de magnitud 4 a les 12:45 a prop d'Oloron Sainte-Marie, un altre de magnitud d'aproximadament 3,5 a les 14:20 a prop de Bagnères-de-Bigorre, després del qual, s'ha desencadenant una allau de neu que es pot veure gràcies als fotogrames captats per la càmera web de l'Alberg Oxygene de Gavarnie.

Són diversos els treballs d'investigació en els quals es parla de la possibilitat que un terratrèmol pugui provocar el desencadenament d'una allau. El grup RiskNat de la UB, l'Institut WSL suís i altres centres d'investigació han publicat diferents treballs sobre la temàtica en els últims anys

Referencias de interes:
http://www.sispyr.eu/shakemap/1462969422/intensity.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165232X1400130X
http://www.cces.ethz.ch/projects/hazri/COGEAR/publications/tdel_3c.1.1.pdf
https://weather.com/news/news/nepal-earthquake-mount-everest-avalancheInformació:Jon Apodaka Saratxo
67 muertos por alud esta temporada 15/16 en los Alpes
02-5-2016
Interesante reflexión en este artículo donde se analiza el material, el perfil de los accidentados, las orientaciones y las cotas de los accidentes(+info).
Informació:ACNA
Cinc esquiadors han estat atrapats per una allau al cim de Jasse al massís de la Belledonne (Alps francesos)
26-4-2016
Cinc esquiadors han estat atrapats per una allau al cim de Jasse al massís de la Belledonne (Alps francesos). Un d'ells ha quedat colgat totalment però tots han resultat il·lesos.
L'accident l'ha causat una placa de vent inestable a la vessant SE de la muntanya.
Informació:ACNA
Mor la campiona del món d'snowboard en una allau al Valais
20-4-2016
L'accident s'ha produït mentre rodava una pel·lícula a Orsieres, una zona propera a la frontera amb França i Itàlia. Una allau l'ha arrossegada a un corredor estret i rocós i la jove surfista de neu ha mort al mateix lloc de l'accident. Portava el DVA i l'airbag a la seva motxilla.
Informació:ACNA
Dos alpinistas mueren el domingo en el Pic du Midi de Bigorre
20-4-2016
Dos alpinistas mueren el domingo en el Pic du Midi de Bigorre (Hautes-Pyrénées), en el couloir des Poubelles debido a un alud que se desencadenó a las 8h30' de la mañana.

Més detalls a + info i al següent link:
http://www.meteo-paris.com/actualites-meteo/premiere-avalanche-mortelle-de-la-saison-au-pic-du-midi-dans-les-pyrenees-18-avril-2016.html
Informació:Montse Bacardit
Una allau a les pistes de Val d'Isère
05-4-2016
Imatges de l'allau sense víctimes a les pistes de Val d'Isère enregistrades per la televisió local. Vídeo a +info. El dipòsit tenia una alçada de fins a 2,5 metres.
Informació:Ricard Cabré
Xavier De Le Rue col·labora en l'elaboració de material de seguretat
31-3-2016
Xavier De Le Rue col·labora en l'elaboració de material de seguretat en cas d'allau. L'activació de l'airbag va lligada a un senyal de socors i l'alliberació de les fixacions. Vegeu el vídeo a + info.
Informació:ACNA
¿Cuál es el impacto del calor sobre el manto nivoso?
30-3-2016
Clicando a + info, encontraréis un vídeo de Avalanche Canada informando de la primera subida de temperaturas significativa de la temporada y de la reacción del manto de nieve a este cambio.

Palabras clave: primera subida de temperaturas de la temporada, reactivación de capas débiles, vertienes umbrías también afectadas, colapso de cornisas, aludes muy destructivos con depósitos de gran alcance. Explicación muy didáctica.
Informació:ACNA
Fallece un excursionista al ser alcanzado por un alud en Bielsa
28-3-2016
Un vecino de Getxo, natural de Bilbao y de 51 años, falleció ayer tras ser alcanzado por un alud mientras realizaba senderismo junto a una mujer por la zona del Balcón de Pineta (Bielsa).
Segun el diario del AltoAragón, el hombre pudo ser sacado de la avalancha que prácticamente lo cubrió pero falleció posteriormente. Esto ocurrió en las Cascadas del Cinca.
Informació:ACNA
SOCIAL: checklist per prendre decisions en terreny d'allaus
22-3-2016
L'SLF (Institute for Snow and Avalanche Research) ha editat una targeta-checklist per valorar els elements que participen en la dinàmica de grups i presa de decisions en terreny d’allaus. Ara mateix, aquest material està disponible en francès i alemany (http://www.slf.ch/praevention/kat/downloads/SOCIAL_DE.pdf)

El seu nom és SOCIAL:

Skills
Does the difficulty of the tour match the ability and size of the group?
Organisation
Clarify group composition and individual roles
Communication
Communicate openly and clearly.In case of any doubt, ask.
Identification
Clarify expectations and discuss alternatives
Anomalies
Would you make the same decision if you were alone?
Leadership
Relieve pressure before it builds, address potential problems
Informació:Montse Bacardit
Vídeo educativo sobre la Escala de Peligro de Aludes americana
21-3-2016
National Avalanche Center nos ofrece un vídeo educativo sobre como entender la Escala de Peligro de Aludes americana. Gracias a unos dibujos muy visuales nos ilustran como se distribuye el peligro en cada grado.
Palabras clave: peligro, riesgo, exposición, vulnerabilidad y gestión.
Informació:ACNA
Una allau arrossega a 4 excursionistes a la Vall de Querol
21-3-2016
Ahir diumenge un allau accidental va arrossegar 4 excursionistes al municipi de Porta, a la Vall de Querol. Un va ser traslladat a l'hospital de Puigcerdà i els altres 3 van tornar pel seu propi peu.
Informació:ACNA
La història de les allaus a Nord Amèrica
02-3-2016
Un nou museu a Revelstoke (BC, Canadà) mostra la història de les allaus a Nord Amèrica. Clicant a + info, podreu consultar un petit resum amb fotografies dels events més importants. Entre ells, s'explica l'episodi d'allaus del 1910 en el que van morir 180 persones entre Canadà i Estats Units, després de 10 dies de nevada continuada.
Informació:ACNA
Boletines para Alto Campoo y Picos de Europa
25-2-2016
Publicados desde ENACC (Espacio de Nieve y Aludes en la Cordillera Cantábrica) y con la colaboración de AEMET, se publican una vez a la semana un boletín de peligro de aludes para la zona de Alto Campoo y otro para la zona de Picos de Europa. Veréis en los siguientes enlaces, que han incorporado iconos gráficos, sumandose a la tendencia de la mayoría de boletines.

http://www.proyectoenacc.com/meteo-nieve/bpa-alto-campoo
http://www.proyectoenacc.com/meteo-nieve/bpa-picos-de-europa

 

Informació:ACNA
Habilitació de professors de Rescat Avançat
22-2-2016
Aquest cap de setmana s'ha dut a terme el Curs Avançat de Rescat i Primers Auxilis per a professors ACNA que ha permès dotar de les eines necessàries als docents per a impartir una formació de qualitat.
El curs ha estat impartit per Francesc Carola (comissió seguretat ACNA) i per Enric Subirats i Xavi Caralt (metge i infermer www.mountain-medicine.org).
S'han treballat les diferents tècniques i protocols que s'apliquen en un rescat i s'han exprimit les diferents funcions de la majoria de DVA's del mercat.
Sense dubte, una bona experiència que ens anima a seguir amb les formacions ACNA per a poder gaudir de la muntanya amb seguretat!

 

Informació:ACNA
Algunas novedades en los Boletines de Peligro de Aludes
22-2-2016
Os adjuntamos algunas novedades en los Boletines de Peligro de Aludes de Andorra y AEMET.

ANDORRA (+info)
Se añade una descripción más detallada del BPA para las siguientes tres zonas:

Vall de Madriu-Perafita-Claror
Parc Natural del Comapedrosa
Parc Natural de Sorteny


AEMET
http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/montana
Incorporan según las recomendaciones de EAWS (European Avalanche Warning Center) las situaciones de aludes en la descripción del peligro de aludes. Para más información sobre esta herramienta divulgativa, podéis consultar el siguient enlace:
http://lauegi.conselharan.org/les-situacions-dallaus/
Informació:ACNA
Capes de la neu amb diferent permeabilitat
16-2-2016
Tirant cafè o qualsevol altra beguda de color sobre la neu, queda ben clar que la permeabilitat al llarg del mantell és variable. Clicant a + info, veureu com es marquen les crostes d'un color molt més fort que les capes més poroses.
Informació:Manel Pascual Sánchez
Cornises que provoquen allaus!
13-2-2016
Quan una corisa es trenca i cau vessant avall, la seva càrrega sobre el mantell pot ser suficient com per desencadenar allaus.

Per una banda, clicant a +info veureu un vídeo del Centre de Lauegi d'Allaus realitzant el test de la cornisa per avaluar l'estabilitat del vessant E de la Cigalera, al Port de la Bonaigua.

Per l'altra, us adjuntem l'enllaç d'un altre vídeo on es veuen desencadenaments artificials d'allaus utilitzant també les cornises.
https://www.youtube.com/watch?v=1QTelcsdtdY
Informació:Julian Montoliu Mangrane
Allau mortal al Tirol occidental!
08-2-2016
El passat dissabte al migdia, un grup nombrós de 17 esquiadors Txecs van veure's sorpresos per un allau a la vall de Wattental, al Tirol. Cinc dels 17 esquiadors hi van perdre la vida. El perill era de 3 sobre 5 (marcat) en l'escala europea de perill d'allau.

Informe de l'accident pel Servei d'Allaus del Tirol:
http://lawinenwarndienst.blogspot.com.es/2016/02/detailanalyse-des-lawinenunfalls.html
Informació:ACNA
Allau gravada amb càmera tèrmica
03-2-2016
Allau gravada amb càmera tèrmica a la Vallée de la Sionne (Suïssa) pels investigadors de l'SLF (+info). Es pot veure com la neu del pla de lliscament té una temperatura més alta que la que es posa en moviment... molt interessant!

Més info sobre l'experiment: http://www.slf.ch/dienstleistungen/news/vdls_2016/index_EN

El vídeo de l'allau amb càmara estàndard:
https://youtu.be/ZCFQP60AHFk
Informació:Pere Oller i Montse Bacardit
Nueva convocatoria de profesores de rescate ACNA
01-2-2016
Abrimos convocatoria para aquellos profesionales interesados en habilitarse como profesores de rescate ACNA. Encontraréis las bases en la pestaña de formación de la web (+info).
Los candidatos que pasen el examen podrán dirigir el Curso Avanzado de Rescate y Primeros Auxilios e impartir la parte de rescate. Se requerirá la participación de un técnico sanitario para completar el curso.
Informació:ACNA
Vídeo explicatiu de com realitzar testos d'estabilitat
01-2-2016
Un membre de l'ASARC ens explica com realitzar testos d'estabilitat. Aquest grup de recerca de la Universitat de Calgary (Canada) treballen per millorar els mètodes en la predicció, la cartografia i la gestió del risc d'allaus.
El vídeo és una mica acadèmic però la precisió és important per aconseguir informació fiable.
Informació:ACNA
Filmació d'un allau accidental i del seu autorescat.
24-1-2016
Bona eina pedagògica! Cliqueu a + info!
Informació:ACNA
Les reflexions de l'incident en un vídeo didáctic (Fernie, Canadà)
20-1-2016
Què van fer malament i què van fer bé? Reflexions d'un membre del grup implicat i tècnica en allaus del Avalanche Canada.
Informació:ACNA
Video y reflexiones de un alud de placa accidental en el Valle de Canfranc
18-1-2016
El predictor de aludes de A Lurte nos explica su experiencia de este fin de semana en este vídeo. Marcada inestabilidad en el monte (+ info!)
Informació:ACNA
Allau mortal a Noruega
21-12-2015
Ahir dissabte es va desencadenar de forma espontània una allau que va afectar una zona vulnerable: un petit poblet miner a l'arxipèleg de les Svalbard, amb el resultat de 1 víctima mortal i 9 ferits, i diverses edificacions que es van desplaçar uns 20 metres.

Entre les fotos publicades als mitjans, hi surt la foto del hipotètic allau, sembla una placa per una situació de neu recent/ventada.
Informació:Montse Bacardit
¿Quieres colaborar con tus observaciones en el Pirineo catalán???
14-12-2015
A través de Starlab y su aplicación puedes colaborar con tus observaciones de campo en el estudio de la cobertura de nieve en los Pirineos catalanes.
Informació:Alberto Andres Mantecon
III Jornada de professors ACNA
14-12-2015
El passat dissabte vam realitzar les III jornades de professors ACNA a les instal·lacions del Centre de Predicció de Lauegi d'Aran a Casau (Vall d'Aran).
Docents de diferents ubicacions del Pirineu van rebre formació en mètodes didàctics i d'aprenentatge i també es van tractar temes més relacionats amb les novetats en la formació ACNA per aquesta temporada.

Aquestes jornades ens ajuden a tirar endavant el projecte de l'ACNA!

 

Informació:ACNA
Útil herramienta diseñada por PIN (Persones i Natura)
11-12-2015
Os pasamos un enlace para descargar un pdf con una útil e interesante herramienta que compila varias aplicaciones: adaptación del "Evaluator", análisis del terreno y ruta, cálculo de pendientes, coordinatómetro para transportar coordenadas entre mapa-Gps, escalímetros, escala europea del Peligro de Aludes...

Informació:Manel Pascual Sánchez
L'Skadi, el primer DVA
09-12-2015
Coneixes els orígens dels moderns i actuals DVA's? John Lawton va crear l'any 1970 el primer emissor/receptor d'ones de ràdio que tenia la finalitat de localitzar a víctimes d'allaus. L'Skadi, conegut com el perrito caliente entre els seus usuaris, estava dotat d'una bateria de llarga duració i funcionava a una freqüència de 2,275 Khz
Informació:ACNA
Campanya de Verkami pel Joc Riski Lavango
01-12-2015
T’agraden els jocs de taula?
¿T’interessen els esports o les activitats de neu?
Et pressentem Riski Lavango, l'innovador joc educatiu que sensibilitza per a la seguretat a la neu!
És responsabilitat de tots preparar la societat per a la vida.
Us oferim aquest joc, estudiat tant per l'aprenentatge com per a la diversió, el lema del qual és “Controla el teu destí”.
Ara tens l'oportunitat de participar per a conseguir que el joc sigui realitat. Aquesta campanya disposa d'interessants recompenses per als mecenes que s'animin a ajudar-nos I no te'n apenediràs si dones un cop d'ull a Verkami. http://www.verkami.com/locale/ca/projects/13426
Passa el missatge, pensa també en els demés!
Informació:ACNA
Actual comparativa de DVAs
26-11-2015
Nova comparativa de DVAs per aquesta temporada!
Informació:Manel Pascual Sánchez
Nueva convocatoria de profesores del curso STA-nivel 1
08-11-2015
En la pestaña de formación de nuestra web (+info), encontraréis las bases de la convocatoria para profesores del curso "Seguridad en Terreno de Aludes - nivel 1" y las novedades en formación para esta temporada.

Dentro de unos días, publicaremos las bases de la convocatoria para profesores del curso "Seguridad en Terreno de Aludes - nivel 2".
Informació:ACNA
Assemblea General 2015: 21 de novembre a Torelló
08-11-2015
Us fem arribar el programa de l'Assemblea d'enguany que serà el 21 de novembre a Torelló coincidint amb el Festival de Cinema de Muntanya.

PROGRAMA
Cicle de xerrades (auditori d’El Casal - Plaça Nova)

9.30-10.00: Presentació (repartiment de números pel sorteig)
10.00-10.40: La cartografia d’allaus del Pirineu català. Olga Costa.
10.40-11.20: Les situacions d’allaus en la predicció. Enquesta interactiva. Rocío Hurtado.

Pica-pica

11.40-12.10: Presentació del joc educatiu RISKY LAVANGO. Luís German López.
12.10-12.50: Control d’allaus a les carreteres i poblacions andorranes. Àlex Meffre.
12.50-13.30: Com escollir els desitjos. Un nou enfoc del factor humà. Sara Orgué.

Sorteig de material

Assemblea (auditori d’El Casal – Plaça Nova, sala adjacent)
16.00: Assemblea general (només pels socis)

Preu
•Gratuït pels socis
•5 euros pels federats per la FEEC (ensenyar targeta)
•10 euros pel públic general

 

Informació:ACNA
Nou vídeo Know Before You Go
07-11-2015
Nova edició del vídeo educatiu kNOW BEFORE YOU GO. Utah Avalanche Center i Colorado Avalanche Information Center (CAIC).
Informació:Julian Montoliu Mangrane
Nova eina educativa d'Ortovox: maqueta 3D d'una muntanya
03-11-2015
Presentació d'una nova eina educativa que Ortovox treu al mercat: Safety academy mountain 3D o SAM. És la maqueta d'una muntanya clàssica per a la pràctica de l'esquí de muntanya on s'hi poden trobar vessants de pendents i formes de terreny de tot tipus. L'acompanya un llibre amb preguntes i respostes per a tots els nivells.
Cliqueu a + info per veure el vídeo!
Informació:ACNA
Vídeos interesantes de aludes simulados
02-11-2015
Veréis en estos tres vídeos el efecto de un ratelier y de los explosivos en avalanchas de laboratorio.
Informació:Rocio Hurtado
Nova eina pel control d'allaus: els drones!
27-10-2015
A l'estació d'esquí de Telluride (Colorado) han fet algunes proves de desencadenament artificial amb Drones amb l'objectiu de garantir la seguretat dels pisters alhora de dur a terme aquesta activitat de risc. Aquests prototips tenen una autonomia de 45 minuts i poden transportar la meitat del seu pes amb dinamita. Els resultats són satisfactoris i ara cal esperar que el Govern reguli aquesta nova activitat.
Informació:Julian Montoliu Mangrane
Presentació de l'ACNA com a nou membre de la CISA-IKAR
27-10-2015
Del 13 al 18 d'octubre ha tingut lloc a Killiarney, Irlanda, el congrés anual de la CISA-IKAR. L'ACNAha estat reconeguda com a membre classe Cd'aquesta organització que li permet aportar informació en les reunions però sense dret a vot. La funció principal que desenvoluparà l'ACNA serà la d'aglutinar els accidents per allau a Catalunya i la resta d'Espanya.

Durant aquests dies alguns dels temes tractats han estat: estadístiques de víctimes per allau als diferents països, presentació del curs organitzat per la Universitat de Zaragoza per a formar guies i gossos en rescat en allaus, comparativa DVAs 2015, factor humà, aplicació per mòbils amb contingut BPA+ATES i alguns exemples de rescats reals com el de Germanwins.

Informació:ACNA
Una allau detectada amb sismògraf al Yukon
22-10-2015
Espectaculars imatges i dades de l'allau caigut al Yukon el passat 12 d'octubre. Desnivell de 2200m i 60 million ton! Informació de la NASA.
Informació:ACNA
Reportatge de Black diamond: the forecaster
22-10-2015
Una mica de sensacionalisme per preparar l'hivern. Black Diamond publicar diferents capítols sobre professions relacionades amb la neu. THE FORECASTER!
Informació:ACNA
DVA: nuevas reglas en carreras de esquí de montaña.
14-10-2015
<La Federación Francesa de Montaña y Escalada (FFME) y la Federación Internacional de Esquí de Montaña (ISMF) presentan nuevas regulaciones relativas a los Dispositivos de Victimas de Avalanchas (DVA), popularmente también conocidos como ARVA-s.

La importancia de portar un DVA por cada competidor y estar capacitado y entrenado para su uso son factores decisivos a la hora de realizar un rescate de uno o varios atrapados por una avalancha.

Pero todos los dispositivos no son iguales y desde la llegada de los primeros dispositivos de doble antena en los años 90, los dispositivos han progresado de manera constante y en la actualidad hay tres tipos de productos en el mercado:
- Dispositivos de una antena
- Dispositivos de 2 antenas
- Dispositivos de 3 antenas: realizan el procesamiento de señal recibida en 3 dimensiones facilitando y acelerando la localización de la víctima. La interfaz hombre-máquina y los dispositivos tri-antena modernos son mucho más intuitivos y requieren menos experiencia y concentración para ser eficaces.

En competiciones de esquí de montaña, los transceptores de tres antenas serán necesarios y obligatorios en competiciones de copa del mundo desde la temporada 2016-2017 (ISFM) y la Federación Francesa de Montaña y Escalada (FFME) aplicará la misma normativa de uso y obligatoriedad de DVA-s de 3 antenas a partir de la temporada 2019-2020.
Informació:Jon Apodaka Saratxo
Colorado Snow and Avalanche Workshop 2015
09-10-2015
Colorado comença a escalfar motors. Aqui teniu el programa del workshop de pretemporada, on podeu buscar el que us interessi més (clic a + info)

Us deixo també l'enllaç de Know Before You Go (KBYG) (https://utahavalanchecenter.org/know-before-you-go), brutal treball educatiu on la temporada 13/14 va arribar a mes 10000 persones, la gran majoria d'escoles i instituts. Penso que GRATUÏT. És la versió yanki de "La neu a les escoles", el que vam començar amb la Sara. Al novembre surt un nou video del projecte. Aquí us deixo el vell https://vimeo.com/61441476.

Altres coses:

- The effectiveness of avalanche airbags presentat per Pascal Haegeli
Simon Fraser University, Burnaby, British Columbia, Canada. (http://www.researchgate.net/publication/262941823_The_effectiveness_of_avalanche_airbags)

- I recordeu: el proper ISSW serà a Breckenridge, Colorado, USA, del 3 al 7 d'octubre del 2016.
Aqui us espero i porteu-vos algun powerpoint per explicar aquestos Gringos que els pirineus existeixen!
Informació:Julian Montoliu Mangrane
La tecnología aplicada a la predicción
28-9-2015
Sensores de profundidad y temperatura ayudan en la predicción del riesgo de avalanchas en una de las zonas mas populares de esqui de travesía en Southern Central Alaska.
Informació:Alberto Andres Mantecon
7 morts per allau prop del Dome de Neige als Écrins (Hautes-Alps)
15-9-2015
Una allau de placa ha mort avui 7 dels integrants d'un grup de 8 alpinistes que es trobaven a la ruta normal del Dome de Neige (4.015 m) a una altitud de 3.900-4.000 m. L'alerta l'ha donada el guarda del refugi que ha afirmat que la zona es troba actualment en condicions hivernals.

A l'artile de La Depeche trobareu un vídeo educatiu sobre aquest fenomen.
Informació:ACNA
Control de avalanchas en zonas de dificil acceso en NZ
14-9-2015
Artículo sobre el programa de control de avalanchas en Milford Sound, en Fiordland National Park, una de las zonas más remotas de NZ.

Una de las herramientas que utilizan para la predicción de las avalanchas son unas básculas para pesar la nieve en las zonas altas de las montañas .
Informació:Alberto Andres Mantecon