El passat dissabte 5 de Novembre ens vam reunir al Centre Excursionista de Lleida més de 60 persones disposades a escoltar les interessants ponències dels nostres convidats a les Jornades ACNA.

El dia va començar passades les 9 del matí amb la rebuda de Jordi Gàzquez, (vocal d’esquí de muntanya) per part del Centre Excursionista i després Pere Oller, actual tresorer de l’entitat i persona encarregada de les Jornades, va presentar-les començant per la primera ponència, de la mà d’Alberto Mediavilla, on vam tornar al fatídic accident de San Isidro per veure la feina i les condicions existents en aquell esdeveniment que tanta repercussió mediàtica va tenir.

Després d’un petit torn de preguntes per no passar-nos del temps estipulat va tocar el torn de la ponència d’Íñigo Soteras que va compartir els interessants resultats (així com la gran feina feta i les múltiples dificultats per obtenir la informació) de l’estudi efectuat juntament amb  la Glorià Martí i Ricard Cabré en relació a les causes de mort en els accidents per allau dels darrers 50 anys.

La tercera ponència va anar a càrrec de Jordi Gavaldà, tècnic del Centre Lauegi del Conselh Generau d’Aran, sobre la nova forma del BPA que incorpora novetats per aconseguir més comprensió i per tant eficàcia.

Cap a les 10,40 del matí vam pujar a la terrassa que el Centre Excursionista disposa, i on el temps acompanyava i vam poder gaudir d’un bon esmorzar. Després d’aquest petit refrigeri, sense perdre gaire temps vam tornar a la sala per continuar les Jornades.

La següent ponència va anar a càrrec de Pep Ramisa i Arnau Corberó (integrants d’AtesMaps) que a més de presentar les dades d’un interessant estudi, van donar a conèixer un nou projecte que estan desenvolupant Pyrscope, un registre geolocalitzat de l’estat de la neu, les allaus , el mantell, la meteo i els accidents, i que, sens dubte serà d’interès per a tota la nostra comunitat.

Després va ser el torn de la nivòloga Montse Bacardit que va centrar en la seva ponència en les allaus de placa accidentals amb especial focus en les implicacions de la pols sahariana i com afecta en la creació de capes febles.

Per finalitzar la Jornada vam poder escoltar una interessant i curiosa ponència sobre els estanys gelats i l’enorme treball que desenvolupa Òscar Alemán de monitorització d’aquests, on ens va explicar quan i com arriben a congelar-se i com ha variat al llarg del temps la data de desglaç/ regel dels mateixos.

Vam acabar la Jornada al voltant de les 13.30 i a  les 14h vam poder gaudir del dinar al proper Restaurant El Galeó on ens vam apropar més de 35 persones.

Posteriorment vam tornar al Centre Excursionista a les 16h per començar l’Assemblea de socis i sòcies on prop de 30 valents, que continuaven encara per aquí, ens vam dedicar als assumptes anuals de l’entitat (tots els socis rebran l’acta de la mateixa per poder estar al corrent).

Aquest any s’han pogut gravar les ponències i s’aniran pujant al canal de YouTube al llarg de la temporada i els socis i sòcies rebran els enllaços amb prioritat abans de ser publicats.

Agraïm enormement l’assistència de tots i totes tant a les Jornades com a l’Assemblea així com la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida cedint-nos el local (i la inestimable ajuda de Lluïsa i Gemma, sòcies del CEL i de l’ACNA).

Aviat tindrem més esdeveniments on poder participar! Ara només ens falta la neu!!

 

 

Data: 11 nov. 2022

Autor:

Categories: Activitats, Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *