Avui us portem informació nova dels companys d’Atesmaps.org. De la mà d’un dels seus promotors Josep Ramisa, hem respost a aquestes preguntes sobre la nova eina que ben segur ens ajudarà a tots i totes en les nostres sortides hivernals.

Què és floc ?

FLOC és una app d’observacions de neu. Neix de la necessitat de tenir informació sobre l’estat de la neu. Actualment no existeix una font d’informació que concentri dades relatives a l’estat de la neu, ben distribuïda pel territori i amb imatges. Sovint anem a Instagram o Twitter i buscant per hastag podem tenir la gran sort de trobar alguna foto recent d’on volem anar l’endemà.

L’app, disponible en Android i també en iOS, permet fer 4 tipus d’observacions geolocalizadas amb imatges. Actualment, les observacions es poden veure en el visor d’atesmaps.org però des que vàrem llançar l’app a principis de desembre, hem treballat molt per a millorar el seu ús. En qüestió de dies, es podran veure les observacions de la comunitat en la pròpia app.

Com s’utilitza? Ens doneu un exemple?

L’app té l’avantatge de funcionar off-line. Això vol dir que l‘usuari pot efectuar una observació geolocalizada sense cobertura i pujar-la després al servidor en el moment en què la trobi.

Existeixen 4 tipus d’observacions, totes elles amb el nexe comú de la geolocalització, l’hora i quan s’ha fet l’observació en relació a l’activitat. Així, l’usuari segueix uns formularis tancats amb opció a detallar aspectes en un camp de comentaris. Això ens permet estandarditzar el contingut de les observacions per a posteriorment poder fer l’anàlisi a escala regional, o fins i tot menors:

  • Ràpida: de caràcter bàsic, on es detalla el tipus d’activitat, les condicions i indicis d’inestabilitat.
  • Mantell: característiques del mantell de neu (vessant, altura, duresa, etc) amb opció a detallar resultats de diferents tests (cisalla de mà, compressió i columna estesa).
  • Allau: característiques i localització d’una o diverses allaus.
  • Accident: aquest tipus d’observació, a més de detallar aspectes bàsics d’un accident, permet reportar-lo directament a la comissió d’accidents de l’ACNA. Es tracta, per tant, d’un canal per a documentar la base de dades d’accidents.

En què ens ajuda als usuaris de la muntanya hivernal?

Es tracta d’un projecte col·laboratiu, on l’usuari és el creador d’informació gràcies a les observacions que fa quan va a la muntanya durant l’hivern. Quants més usuaris actius major benefici per a la comunitat.

En definitiva, quantes més observacions diàries, major probabilitat de trobar informació d’interès per a planificar l’activitat. I si es millora la planificació de forma generalitzada, majors garanties d’evitar accidents i possibles rescats.

Repetim que el benefici és per a TOTA LA COMUNITAT.

Quines accions esteu duent a terme per a donar-la a conèixer?

Per a incentivar l’ús de l’app en la seva fase més iniciàtica, hem tingut l’oportunitat de tancar un acord amb Vèrtic Mountain Shop. Gràcies a tot el producte que ens han cedit, hem organitzat 3 sortejos via Instagram amb 3 premis per mes durant gener, febrer i març. Bàsicament si l’usuari fa 4 observacions al mes en dos dies diferents, accedeix al sorteig mensual. Si accedeix cada mes al sorteig, automàticament entra en el sorteig final d’un equip complet Dynafit d’esquís, fixacions i pells.

En paral·lel i únicament per a professorat ACNA, si es fan en total 18 publicacions entre l’1 de gener i el 31 de març, s’accedeix a un 25% de descompte en botigues Mountain Shop Vèrtic per a tot el 2024. L’únic requisit és fer un mínim del 50% de les observacions de tipus mantell, allau o accident.

Per tant, el professorat ACNA pot acollir-se als dos concursos i accedir a una gran quantitat de regals i descomptes.

És evident, que la nostra voluntat és que cada professor/a quan surti a la muntanya, faci una observació. Imagineu que això passés, el mapa d’observacions tindria un aspecte molt atractiu…

Data: 25 gen. 2024

Autor:

Categories: Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *