Aquesta última setmana he estat esquiant amb uns amics nous. De fet, els vaig conèixer fa uns anys però no havíem esquiat mai junts. Després d’uns dies d’aclimatació com a grup a Rogers Pass, hem fet un petit viatge a les Rockies, als Icefields de la Wapta traverse.

Quan esquies amb algú per primera vegada sempre hi ha una fase interessant d’observació on les parts es pregunten i observen com l’altra persona es relaciona i s’aproxima a la muntanya. Després, si el nou equip és compatible, cadascú intenta aportar, respectar i complementar per tal de potenciar l’experiència. Aquest seria el resum general d’aquests dies al Bow hut, al Banff National Park.

Les Rocky Mountains, també conegudes com les Rockies, és el sistema muntanyós que queda més a l’est de les principals serralades del sud-oest del Canadà. Es caracteritzen per un clima continental marcat per la llunyania a l’oceà i, en territori canadenc, els cims s’enfilen fins a 3900m. Les baixes temperatures i la poca precipitació fan que el mantell nival sigui habitualment prim i abundant en capes febles persistents. Aquest any, com a la resta del país, el mantell és encara més reduït degut a la poca precipitació. Per això, la gestió del risc durant aquests dies s’ha centrada en l’estabilitat de la neu i la dèbil cobertura de les esquerdes. De mitjana hem trobat entre 50 i 80 cm de gruix de neu al límit del bosc (2200m) i de 20 a 150 cm sobre el gel (2700m).  A cotes altes, el vent havia fet el seu efecte.

Dues frases que he llegit recentment m’han acompanyat aquests dies de glaceres. Són dues frases que no tenen res a veure l’una amb l’altra però que reflecteixen algunes de les situacions que hem viscut. Les adjunto en anglès perquè em costa trobar les paraules adequades per traduir-les.

Separate your goal from your objective

Aquest és el títol d’un article que va publicar-se a la revista Powder cloud i que podeu trobar AQUÍ. En l’article, Scott Davis proposa una diferència estratègica entre goal (fi, finalitat o objectiu general) i objective (objectiu concret) alhora de definir les intencions d’una activitat. Suggereix que de goal només n’hi pot haver un i que és allò més apreciat, el motiu pel qual ho donaries tot durant una sortida en terreny d’allaus. En canvi, d’objectives n’hi poden haver més d’un però tots ells han d’anar alineats amb el goal general. Explica que tothom defineix la seguretat del grup com a goal però que ell ha vist moltes vegades com, de forma més o menys inconscient, els objectives acaben sent tractats com a goals. Afegeix que no és sempre fàcil mantenir la seguretat per davant de tot i que, per fer-ho, cal consciència i comunicació.

Aquest parell de canadencs amb qui he compartit aquests dies són un exemple molt bèstia de consciència i comunicació. Ràpidament van definir el goal de l’activitat: seguretat en la progressió per terreny glaciar; i com aconseguir-ho: pel que fa a les esquerdes, pràctiques de rescat i sondejos freqüents per controlar el gruix del mantell; pel què fa a les allaus, esquiar sempre per sota dels 30º (millor si 25º) en terreny obert i evitar terreny dret connectat. Amb aquest escenari en ment, cada vespre es plantejaven i es decidien obertament els objectius concrets pel dia següent. Una de les parts més interessants és que tot quedava perfectament verbalitzat i em vaig adonar que, quan el sistema està integrat, el debat és natural i participatiu.

The simpliest but most effective arguments come from common-sense observations and general knowledge

 Aquesta frase la vaig trobar en un article llarg i avorrit però aquest concepte en concret em va agradar. Crec que resumeix el moment en que, alhora de prendre una decisió, ets capaç de no perdre’t en els detalls, de reconèixer el què realment és més important i donar-li el pes que li toca.

Actualment, la informació que tenim a l’abast pot arribar a saturar-nos: models meteorològics, estacions automàtiques, mapes topogràfics, imatges aèries, capes de pendents a bona resolució, opcions de terreny infinites, xarxes socials, blogs, opinions d’experts oficials i oficiosos, etc. També els supòsits que poden derivar d’aquesta informació quan es tenen coneixements de nivologia poden causar, a vegades, més confusió que determinació. Aquests dies ens ha passat una mica això: massa snow science i massa online resources. Per poder prendre decisions de forma encertada i eficient és important disposar d’un coneixement ampli i específic, si, però és imprescindible aplicar el sentit comú aprés durant el dia a dia.

I per acabar, un apunt sobre facetes i gobelets. Un metre i mig de neu pot arribar a tapar una esquerda en una glacera però, si més de la meitat del mantell el formen facetes i gobelets, l’efecte pont és limitat. Un metre de facetes i gobelets pot arribar a tapar una roca però si passes per sobre te la menges igualment. Malauradament, no només es ratllen els esquís a l’Oriental ?.

TEXT I FOTOS: Sara Orgué

Data: 13 gen. 2023

Autor:

Categories: Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *