Per tancar la temporada 23/24 volem recordar-vos les activitats principals que hem desenvolupat en els diferents àmbits i comissions de l’associació:

Assemblea General: del 3 al 5 de novembre ens vàrem reunir a Canfranc on, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Canfranc, vam organitzar un cap de setmana d’activitats obertes a tot el públic i dissabte a la tarda es va celebrar la trobada de socis i sòcies.

Acreditacions de professorat: Vam començar el desembre amb les acreditacions de professorat, és a dir, els exàmens teòrics i pràctics per accedir a ser formador o formadora ACNA de nivell 1 i 2. La de STA1 la van superar 6 aspirants: Luis Torija, Mariona Jordan, Ian Coll, David Sanabria, Nil Terés i Ruperto Unzue. De la qual els 4 primers ja han superat també la fase de pràctiques amb altres professors/es i podran ser actius la temporada vinent.

La de STA2 la van superar Òscar Alemán i Boi Sagarra.

Trobada presencial de professorat:  Vam seguir el 2 de desembre amb la jornada que ens reuneix anualment i de forma presencial a l’equip docent amb l’objectiu de refrescar i/o ampliar coneixements per començar la temporada ben actualitzat, en aquest cas amb sessions de nivologia i rescat amb escenaris d’allau complexes.

Curs “Train the trainers” i Jornada pública de rescat: Del 15 al 18 de desembre vam realitzar, un any més, el curs “Train the trainers” de rescat en allaus per als nostres formadors/es, a la Val d’Aran, basat en el projecte MountainSafety.info. Algunes places lliures les van poder ocupar socis i sòcies ACNA.  Lligada a aquesta formació, el darrer dia del curs es convoca la ja ben coneguda per molts usuaris Jornada pública en què unes 60 persones van poder gaudir dels tallers dirigits pels assistents al curs complet.

Taller de rescat per als participants júnior del FreeRideWorldTour: el 20 de gener vam realitzar un matí de tallers de rescat en allaus per a 40 joves participants del FWT Junior i Qualifier que es disputava a l’estació de Baqueira-Beret, una acció de la qual n’estem molt contents, ja que el considerem un dels col·lectius clau per a incidir en formacions de base.

Col·laboració amb el festival de cinema de muntanya Banff World Tour: Per tercer any consecutiu, durant el mes de març hem col·laborat en la gira del Banff pels Pirineus (Jaca, Benasc i Vielha)  amb xerrades divulgatives, tallers per entendre els problemes d’allaus que podem trobar en el BPA i amb sortides de camp per aprendre a detectar els senyals d’alarma i “càpsules” de rescat en allaus.

Col·laboració amb el Ternua Experience: de l’1 al 3 de març Ternua ha organitzat un cap de setmana a Salardú ple d’activitats relacionada amb la muntanya hivernal, en la que hem participat activament. Hem estat presents amb l’estand de l’entitat, uns tallers de rescat per a un grup de particulars i un de més nombrós per als infants de l’escola de Salardú.

Cursos ACNA: Del ventall de formacions que oferim amb els 44 professors i professores actius d’enguany, hem fet 55 cursos per a 417 alumnes, xifres molt similars a les de la passada temporada. Tenint en compte que el desembre i part del gener van ser protagonitzats per unes condicions nivològiques dolentes en bastants indrets dels Pirineus i que es van cancel·lar cursos programats, el balanç final no està del tot malament, malgrat no arribar als 70 cursos dels anys més exitosos.

Foto: Preparant el forat per al perfil estratigràfic en el Curs d’Allaus per a Guies N1, ICEM Pallars.

Altres accions formatives: A part de les ja citades, s’han realitzat altres accions formatives en diversos formats com és una xerrada introductòria de neu i allaus, una altra de KBYG en el marc d’una formació de tècnics d’esquí a l’ICEM Pallars, una xerrada en línia sobre la presa de decisions en terreny d’allaus per a l’associació Montañeras Adebán i una jornada de rescat per Fem3000 en el 3er Encuentro de Mujeres Alpinistas, a la vall de Tena.

Convenis de col·laboració: De les accions derivades dels convenis de col·laboració que tenim signats amb altres entitats, podem destacar, d’una banda el CAG1 que s’ha realitzat a Canfranc per a guies de mitja i alta muntanya que han actualitzat els seus coneixements amb nosaltres gràcies al conveni signat l’any passat amb l’AEGM (Associació Espanyola de Guies de Muntanya). I per una altra banda, l’acció de difusió col·laborativa feta amb l’App FLOC llençada per AtesMaps i que ha rebut un total de 290 observacions de tots els formats que ofereix la plataforma. Des d’aquí animem a tota la comunitat usuària de la muntanya hivernal a descarregar-se-la i de cara a la pròxima temporada poder aportar observacions per fer créixer aquesta iniciativa!

Foto: Iban González. Activitat d’allaus observada durant el Curs d’Allaus per a Guies N1- AEGM.

Base de dades d’accidents: La secció d’accidents de la nostra web segueix nodrint-se de dades gràcies a la col·laboració tant dels usuaris i usuàries que ens notifiquen directament els accidents com de la comissió de treball que hi ha darrere i que la completa amb comunicacions recollides per institucions públiques vinculades a les allaus i el rescat. Enguany hi podeu visualitzar la informació d’onze accidents recollits als Pirineus.

Us animem a que entreu a visitar-la!

Sortejos: gràcies als nostres patrocinadors, hem repartit 6 premis en els butlletins mensuals i altres exclusius per esdeveniments concrets com l’assemblea de socis i sòcies, el Banff, el dia del llibre, etc.

Per acabar, us recordem els nostres consells i recomanacions abans de guardar el material hivernal a l’armari per tal de garantir el bon manteniment i funcionament d’aquest de cara a la temporada que ve:

  • Netejar i assecar tot el material. Guardar-lo en un lloc sec i sense humitat, les taules amb els cantells fets i encerades per garantir la hidratació entre temporades. Les botes tancades i amb la llengüeta ben col·locada per evitar deformacions, i posar paper de diari o pols antifongs.
  • El material de seguretat: DVA, sonda i pala també requereix atenció. Hem de muntar la sonda i la pala per comprovar que no presenten cap desperfecte ni corrosió abans de desar-les i que els sistemes de bloqueig funcionen a la perfecció. Hem de treure les piles al DVA, comprovar els contactes amb la pila i desar-lo sense elles; alhora cal repassar al manual de funcionament del dispositiu cada quantes temporades ens recomana la marca que l’enviem a revisar, ja que, tot i mantenir el programari actualitzat via aplicacions i altres, requereix una revisió interna exhaustiva periòdica per part del fabricant.

Moltes gràcies a totes aquelles persones que ens seguiu cada hivern, ens doneu suport, us formeu amb nosaltres i/o col·laboreu en el manteniment de la nostra entitat d’una manera o d’una altra amb l’objectiu de continuar avançant en la divulgació i el coneixement de la neu i les allaus!!

 

 

Data: 19 maig 2024

Autor:

Categories: Activitats, Divulgació

Compartir



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *